eli kolu (eli ayağı) bağlı kalmak (veya durmak veya olmak)

eli kolu (eli ayağı) bağlı kalmak (veya durmak veya olmak)

bir engel dolayısıyla hiçbir iş yapamaz duruma gelmek: “Diplomatlarımıza, büyükelçilik ve temsilcilik binalarımıza, tankerlerimize yapılan saldırılara karşı elimiz kolumuz bağlı duruyoruz.” -T. Halman.


eli kolu (eli ayağı) bağlı kalmak (veya durmak veya olmak) ile benzer kelimeler

tetikte (veya tetik) olmak (veya beklemek veya bulunmak veya durmak)

her an uyanık ve hazır bulunmak: “Güldane tehlikeyi sezmiş gibi tetikte.” -T. Buğra. “Onun sakinliği etrafta tetikte bekleyen karısına, çocuklarına da geçti.” -N. Cumalı. “Hele kendini güçlü hissederse tetik ol, basbayağı saldırganlaşır.” -A. İlhan.

(birinin) eli ayağı (olmak)

yardımcısı (olmak), her işine yarar (olmak).

eli ayağı buz kesilmek (veya tutmamak)

güçsüz, dermansız kalmak: “Bu hâli biraz yapmacık da olsa şimdi ben de şaşırmış, elim ayağım buz kesilmişti.” -O. C. Kaygılı.

eli ayağı (veya ayağına) dolaşmak

şaşırmak, telaşlanmak: “Hastasını muayene ederken başında bulundular mı, hele söz söylediler mi eli ayağı dolaşır, ya kalbi bulamaz ya nabzı şaşırır.” -A. İlhan. “Şaşkınlıktan eli ayağına dolaşarak pencerelere koştu ve orada gördüğü manzara karşısında donakaldı.” -

ayağı bağlı

sf. Serbest hareket edemeyen: “Elimde hiçbir çare yok. Feride şimdi bir başkasının karısı. Biçarenin .” -R. N. Güntekin.

dikilip durmak (veya kalmak)

bir yerde kısa bir süre ayak üstünde durmak: “Dükkânın önünde bu kadar dikilip kalmasının sebebi de bu olabilirdi.” -O. Aysu.

bir eli yağda bir eli balda (olmak)

varlık ve bolluk içinde (olmak): “Onlara göre bir eli yağda bir eli balda olan babam için dünyalık hiç bir sıkıntı ve tasa olmamak lazımdı.” -K. Bilbaşar.

eli ayağı düzgün

sf. 1. Bedence kusursuz olan, sakat olmayan (kimse): “Söyledikleri aklıma yattı, , iyi bir Türk kızı bulup evlenebilir, geç de olsa çoluk çocuğa karışabilirdim.” -A. Ümit. 2. mec. İffetli, namuslu (kimse).


"eli kolu (eli ayağı) bağlı kalmak (veya durmak veya olmak)" karakter analizi

  • eli kolu (eli ayağı) bağlı kalmak (veya durmak veya olmak), 58 karakter ile yazılır.
  • e harfi ile başlar, ) harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'e', 'l', 'i', ' ', 'k', 'o', 'l', 'u', ' ', '(', 'e', 'l', 'i', ' ', 'a', 'y', 'a', 'ğ', 'ı', ')', ' ', 'b', 'a', 'ğ', 'l', 'ı', ' ', 'k', 'a', 'l', 'm', 'a', 'k', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'd', 'u', 'r', 'm', 'a', 'k', ' ', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'o', 'l', 'm', 'a', 'k', ')', şeklindedir.
  • eli kolu (eli ayağı) bağlı kalmak (veya durmak veya olmak) kelimesinin tersten yazılışı ' )kamlo ayev kamrud ayev( kamlak ılğab )ığaya ile( ulok ile' diziliminde gösterilir.