eğrelti otu zehirlenmesi

eğrelti otu zehirlenmesi İng. Pteridium aquilinum poisoning

Sığırlar tarafından eğrelti otunun tüketilmesi sonucu tiyaminaz enziminin B1 vitaminini parçalamasıyla oluşan, trombositopeni, agranülositozis ve anemi gibi kan tablosundaki bozuklukların yanı sıra, taşıdığı tiyaminaz nedeniyle tiyamin eksikliği, burun ve döl yolu mukozasında kanama, kan işeme ve idrar torbası tümörleriyle belirgin akut veya kronik seyirli zehirlenme. Erişkin sığırlarda görülen Haematuria vesicalis bovis, eğrelti otunun bulunduğu meralarda yıllarca kalan sığırlarda, en fazla 6-12 yaş öküz ve ineklerde görülen özellikle idrar torbasında karnabahar görünüşünde biçimlenen tümörlerin neden olduğu kanama belirtileriyle ayırt edilen zehirlenmedir.


eğrelti otu zehirlenmesi ile benzer kelimeler

eğrelti otu

a. bit. b. Eğrelti otugillerden, kumlu yerlerde yetişen, 150 santimetre kadar yükselebilen, tıpta bağırsak kurtlarını düşürmek için kullanılan çok yıllık ve otsu bir bitki, aşkmerdiveni, eğrelti, fujer (Driopteris filix-mas).


...

kartallı eğrelti otu

a. bit. b. Yurdumuzun kıyı bölgelerinde sık rastlanan, yaprak sapının enine kesiti mikroskop altında iki başlı bir kartalı andıran, büyük yapraklı bir eğrelti türü (Pteridium aquilinum).

solucan eğrelti otu

Lat. Dryopteris filix mas

Aspidiaceae familyasından, koyu kahverengi, rizomlu, 50-80 cm kadar boyda, parçalı yaprakları olan, sorusların yaprakçıkların alt yüzeyinde bulunan, orman altlarında ya da nemli kaya diplerinde yetişen çiçeksiz bir bitki.

eğrelti

a. bit. b. Eğrelti otu.


Yıkılmak üzere olan.


1. Yeşil ve parçalı yapraklı bir çeşit bitki. 2. Kökü toprağın derin tabakalarında bulunan bitki. 3. Yüksek yerlerde yetişen ve yazın buzun erimemesi için kullanıla...

eğrelti otları

Lat. Pteridophyta

Kök, gövde, yaprak ve iletim dokuları bulunan, çiçek ve tohumları bulunmayan, sporla çoğalan bitkiler.

eğrelti otugiller

ç. a. bit. b. Damarlı çiçeksizlerden, örneği eğrelti otu olan bir bitki topluluğu.

eğrelti özütü

İng. male fern extract

Erkek eğreltiotu köklerinden çıkarılarak, solucanlara karşı kullanılan, esmer yeşil, özel kokulu, yakıcı ve yapışkan sıvı. (İyi bir şerit düşürücü olmakla birlikte kötü yan etkileri dolayısıyle birçok ülkede kullanılmaz olmuştur.)

...

baldıran otu zehirlenmesi

İng. hemlock poisoning

Başta sığırlar olmak üzere evcil hayvanlarda sinir, solunum ve sindirim sistemi belirtileriyle gebeliğin belli dönemlerinde sığır ve domuzlardan doğan yavrularda yapılış bozukluklarının görülmesiyle belirgin, baldıran otunun tüketimi ...


"eğrelti otu zehirlenmesi" karakter analizi

  • eğrelti otu zehirlenmesi, 24 karakter ile yazılır.
  • e harfi ile başlar, i harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'e', 'ğ', 'r', 'e', 'l', 't', 'i', ' ', 'o', 't', 'u', ' ', 'z', 'e', 'h', 'i', 'r', 'l', 'e', 'n', 'm', 'e', 's', 'i', şeklindedir.
  • eğrelti otu zehirlenmesi kelimesinin tersten yazılışı ' isemnelrihez uto itlerğe' diziliminde gösterilir.