dışa dönük ünlemler

dışa dönük ünlemler

İnsanın, dış dünyada kendi dışındaki kimselerle, hayvanlar ve nesnelerle olan iletişim ilişkisini seslenme, gösterme, sarma, onaylama, cevap verme yollarıyla ortaya koyan ünlem türleri: a, abe, bre, ey, haydi, hişt, hop, hû, yahu, deha, nah, elbet, evet, hayır, hı, oo, oh, peki, tabii vb. Bunlar kendi içlerinde seslenme ünlemleri, gösterme ünlemleri ve sorma ünlemleri gibi alt gruplara da ayrılırlar. Örnekler için bk. ünlem.


dışa dönük ünlemler ile benzer kelimeler

içe dönük ünlemler

İnsanın iç dünyasındaki türlü duygu ve heyecanları dışarı vuran ünlemler. Bunlara duygu ünlemleri de denebilir. aa, ah, aman, vah vah, yazık, uhh, yaa, tövbe tövbe vb. Örnekler için bk. ünlem.

aşırı dışa dönük büyüme

bk. aşırı ticaret artırıcı büyüme

dışa dönük

sf. 1. Dışla ilişkisi olan. 2. ruh b. Çevresiyle iletişim kurmada güçlük çekmeyen, bulunduğu ortama kolayca uyum sağlayabilen, sosyal ilişkileri güçlü (kimse): “Mizaç ve karakterleri olanlar kendilerini tatmin eden çevrelere ihtiyaç duyarlar.” -M. Kaplan...

dışa dönük büyüme

bk. dışsatıma yönelik büyüme

dışa dönük sanayileşme

bk. dışsatıma yönelik sanayileşme

ses yansımalı ünlemler

İnsanoğlunun tabiattaki canlı cansız bütün varlık ve nesnelere ait sesleri benzetme ve taklit yolu ile oluşturduğu ünlemler: güm, küt küt, uf, pırr, mır, miyav, cik cik, gık gık gıdak, dan dan da dan dan vb. Örnekler için bk. ünlem.

aşırı içe dönük büyüme

bk. aşırı ticaret azaltıcı büyüme

çocuğa dönük eğitim

İng. child-centered education

Çocuğun özellikle kitaplardan ve kuramsal derslerden bilgi edinerek yetişmesi yerine, gerçek ve kişisel yaşantılar kazanmasını öngören, bunun için de okul çalışmalarında öğrencinin kendi kendini yönetmesine, işbirliğine, kişise...


"dışa dönük ünlemler" karakter analizi

  • dışa dönük ünlemler, 19 karakter ile yazılır.
  • d harfi ile başlar, r harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'd', 'ı', 'ş', 'a', ' ', 'd', 'ö', 'n', 'ü', 'k', ' ', 'ü', 'n', 'l', 'e', 'm', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
  • dışa dönük ünlemler kelimesinin tersten yazılışı ' relmelnü künöd aşıd' diziliminde gösterilir.