dilekti yantümce

dilekti yantümce

Birleşik tümcelerde, dilek kipiyle kurularak temel tümceye bağlanan ve dilek, istek bildiren yantümce: Hava güzel olsa gezmeye gideriz; Düzen tartışmaları bitse huzura kavuşuruz; Ayrılsalar da beraberler; Bir başına da olsa insan güçlüklere karşı koymalıdır vb. (bk. koşullu yantümce) .


dilekti yantümce ile benzer kelimeler

bağlaçlı yantümce

İng. relative clause

(Derleme., ki'li yancümle, ilgileme cümlesi) Birleşik tümcelerde ki bağlacıyle temel tümceye bağlanan yantümce: O zaman dediler ki bu kanunlar bizim eserimiz değildir; Diyorlar ki yazarlar yeni dili benimsediler; Öyle zannediyorum ki bu...

ilgeçli yantümce

Gibi ilgeciyle kurulan ve bir belirteç gibi kullanılan yantümce : Minderde oturuyormuş gibi ayaklarını altına toplamıştı; Sanki o olayı ben biliyormuşum gibi bana soruyor; Kadın katı lokmalar yutar gibi hıçkırıklarını içine attı vb.

koşullu yantümce

İng. conditional clause

Birleşik tümcelerde koşul kavramı veren yantümce: Gençlikte çalışılırsa, ihtiyarlıkta rahat edilir; Bu yaz turist gelirse, döviz bakımından biraz ferahlayacağız; Haya güzel olsa, gezmeye gidilir; Hastaysa gelmesin vb.

olumsuzluk koşacıyle yantümce

Olumsuzluk koşacıyle kurulan yantümce: Gül değil arkasında kanlı kefen; Siz değil bu işi kimse başaramaz; Gülen gözüme değil, ağlayan gönlüme bak vb.

sorulu yantümce

Temel tümceye zaman kavramı veren ve "mi" soru ekiyle kurulan yantümce: Yağmur yağdı mı ortalığı bir toprak kokusu kaplar, Bazı adamlar vardır eve geldiler mi, bir müfettiş gibi her tarafı incelerler; Ali'nin bir işi oldu mu hemen bize koşar vb.

yantümce

İng. subordinate clause

(Derleme.. mütemmim cümle, bağlı cümle) Çekimli bir eylemden sonra kullanılan ki bağlayıcıyle ya da dilek kipi veya koşul birleşik eylemiyle kurulup temel tümceye bağlanan tümce: Öyle zannediyorum ki Ali bugün mutlaka gelir; Gençler ...

ikilemeli yantümce

Kökteş iki çekimli eylemin olumlu ve olumsuz biçimlerinin ikileme kurmasıyle kullanılan ve temel tümceye "hemen, derhâl, o anda" kavramları veren yantümce: Gün ağardı ağarmadı, Ali hemen sokağa fırladı; Ezan okundu okunmadı, sofrayı hazırladık; Dükkânlar kapandı kapanacak, çar...


"dilekti yantümce" karakter analizi

  • dilekti yantümce, 16 karakter ile yazılır.
  • d harfi ile başlar, e harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'd', 'i', 'l', 'e', 'k', 't', 'i', ' ', 'y', 'a', 'n', 't', 'ü', 'm', 'c', 'e', şeklindedir.
  • dilekti yantümce kelimesinin tersten yazılışı ' ecmütnay itkelid' diziliminde gösterilir.