Cumhuriyet dönemi yazını

Cumhuriyet dönemi yazını

Cumhuriyet çağında doğup gelişen dil, biçim, konu bakımından yalınlığa ve halkçılığa yönelen yepyeni bir yazın akımı. Atatürk devrimleri toplumumuza yeni düşünceler kazandırmış, yepyeni bir yaşam yolu açmıştır. Yıkılan Osmanlı İmparatorluğu yerinde genç bir Türk devleti kuruluyordu. Harfler değişmişti. Türk dili yeni bir devrimle Osmanlıcadan büsbütün uzaklaşıyordu. Sanat alanı, bu oluşlara ilgisiz kalamazdı. Batı'da da XX. yüzyılın doğurduğu yenilikler birbirini kovalıyordu. Bizde de böyle oldu. Yepyeni bir anlayışla yeni bir yazın başladı. Roman türü bütünüyle gerçeğe, köy yaşantısına döndü. Koşuklarda eskinin temel saydığı ölçü, uyak kalmadı. Bu çağın ilk yenicilerinin sanat anlayışı "Garip"in önsözünde açıklanmıştır. Bu yüzden Orhan Veli ile Garip'te şiirleri toplanan ozanlara "Garipçiler" deniliyordu. Yenileşme hızlandı. Genç ozanlar birbirlerine benzemeyen örnekler verdiler. Bunların önde gelenlerine "İkinci Yeniciler" deniyor.


Cumhuriyet dönemi yazını ile benzer kelimeler

Bektaşî yazını

Osm. Bektaşî edebiyatı

Bektaşî tarikatı erlerinin, bu tarikat inanışlarıyla oluşturdukları yazın. Pek çok saz ozanı bu yazına bağlıdır.

çocuk yazını

a. Çocuk edebiyatı.

divan yazını

Dili, konuları, işleniş bakımından Arap-Fars etkisi altında gelişmiş yazın ürünlerine verilen ad.

halk yazını

İng. folk literature

Adı belli olan ve olmayan kişilerin yarattıkları koşuk, destan ve öykü gibi yazın türlerinin tümü. bk. halk koşuğu.


Adı belli olan ve olmayan kişilerin, halk ozanlarının yarattıkları koşuk, destan ve öykü g...

ortak halk yazını

Osm. anonim halk edebiyatı

Yaratıcıları bilinmeyen, halkın ortak malı olan yazın ürünleri (masal, atasözü, mani, türkü vb.).

Servet-i Fünun yazını

1889'dan beri fen dergisi olarak yayın alanında bulunan ve 1895 yılında Recaîzade Mehmut Ekrem'in öncülüğüyle Servet-i Fünun dergisinde tümüyle Batı'ya yönelen sanatçıların oluşturdukları yazın. (Servet-i Fünün, Tevfik Fikret, Halit Ziya, Cenap Şehabettin, İsmail Safa, Mehmet ...

Tanzimat yazını

1860'da Tercüman-ı Ahval gazetesinin çıkmasıyla başlamış sayılan ve divan geleneklerini bırakarak Batı kültürünü, Batı düşününü, Batı'nın yazın türlerini ve biçimlerini benimseyen yazın akımı. nı evrelere ayıranlar vardır 1. ön : Şinasi, Ziya Paşa ve Namık Kemal'lerin toplumsa...

tasavvufî halk yazını

Tasavvuf düşüncelerinin yarattığı halk yazını. Hikmet, ilâhi, nefes, nutuk, devriye gibi koşuk türleri bu yazında görülür, bk. tekke yazını.


"Cumhuriyet dönemi yazını" karakter analizi

  • Cumhuriyet dönemi yazını, 24 karakter ile yazılır.
  • C harfi ile başlar, ı harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'C', 'u', 'm', 'h', 'u', 'r', 'i', 'y', 'e', 't', ' ', 'd', 'ö', 'n', 'e', 'm', 'i', ' ', 'y', 'a', 'z', 'ı', 'n', 'ı', şeklindedir.
  • Cumhuriyet dönemi yazını kelimesinin tersten yazılışı ' ınızay imenöd teyiruhmuC' diziliminde gösterilir.