çinko

çinko İt. zinco

(I) a. (çi'nko) 1. kim. Atom numarası 30, atom ağırlığı 65,37, mavimsi beyaz renkte olan sert bir element, tutya (simgesi Zn). 2. sf. Bu elementten yapılmış: “Odamız yaz günleri çinko damın altında yanar durur.” -O. V. Kanık.


çinko İt. cinque

(II) a. (çi'nko) 1. Tombala oyununda kartın bir veya iki sırasını doldurma: Tombalada hem birinci hem de ikinci çinkoyu o yaptı. 2. ünl. Tombala oyununda kartın bir veya iki sırasını ilk olarak doldurduğunda kazandığını bildiren ve açıkça söylenen söz.


çinko

Sığırların dirsekten etli olarak ayrılmış kol kemiği: Babam iki çinko almış, anam suyuna pilav yaptı, amma yağlı imiş.


çinko

Kavgacı, çok konuşan (kimse).


çinko

Emaye


çinko

Çinko levhalarla kaplanmış çatı


çinko İng. zinc

Simgesi Zn, atom numarası 30, atom kütlesi 65,37 g, değerlişiği +2, yoğunluğu 7,14 g/mL, e.n. 419 °C, k.n. 907 °C. 100 °C-150 °C'de dövülebilen, yangın ve patlama tehlikesi bulunan, asit ve alkalilerde çözünen, suda çözünmeyen, kuvvetli elektropozitif olan alaşımalarında, kaplamalarda, metal püskürtmede, akümülatörlerde, kablo sarımlarında kullanılan, kalamin, Franklinit, hidrozinkit, smitsonit, sfalerit, villemit, vürtzit mineralleri halinde bulunan ve beş kararlı izotopu olan, IIB grubu metalik elementi.


çinko İng. zinc
çinko İng. zinc

Sert, mavimsi ak renkli; pirinç yapımında ve galvanizlemede kullanılan bir metal.,A. A. 65.38, A. S. 30, Ö. A. 7.14, E. S. 419.°C


çinko Osm. tutya

(kimya)


çinko İng. zinc

Vücutta karbonik anhidraz ve alkalin fosfataz gibi enzimlerin tamamlayıcısı niteliğinde, proteinlerin biyosentezi, kemik, diş ve cinsiyet hormonlarının yapısına giren, birçok vücut işlevinin sürdürülebilmesi ve bağışıklık sistemi için gerekli olan, genellikle üreme, verim düşüklüğü, çeşitli deri hastalıklarının tedavisi ve önlenmesi amaçlarıyla da kullanılan bir element.


çinko ile benzer kelimeler

bakır-çinko alaşımları

İng. copper-zinc alloys

Bakır ve çinko metallerinin birleşmesiyle oluşan, en ünlüleri pirinç adıyle bilinen alaşımlar.

çinko alaşımı

İng. zinc alloy

Çinko metalinin, öteki elementlerle yaptığı çinko temelli alaşım.

çinko amonyum klorür

İng. zinc ammonium chloride

Formülü ZnCl2.2NH4Cl, yoğunluğu 1,8 g/mL olan ,Lehimlemede, galvanizlemede ve kuru pillerde kullanılan, suda çözünen, beyaz toz veya kristal halde bulunan bir kompleks tuz.

çinko arsenat

İng. zinc arsenate

Formülü Zn3(AsO4).8H2O, d(15 °C)=3,31 olan ve yutulduğunda ve buharları solunduğunda oldukça zehirli olan, 100 °C de 1 mol H2O kaybeden, böcek öldürücü ve ahşap koruyucu madde olarak kullanılan, suda çözünmeyen, asit ve alkalilerde çözüne...

çinko arsenit

İng. zinc arsenite

Formülü Zn(AsO2)2 olan, suda çözünmeyen, asitlerde çözünen, yutulduğunda ve buharları solunduğunda oldukça sağlığa zararlı olan, böcek öldürücü ve ahşap koruyucu olarak kullanılan, renksiz toz bir madde.

çinko asetat

İng. zinc acetate

Formülü Zn(C2H3O2).2H2O, yoğunluğu 1,735 g/mL, e.n. 200 °C bozunuma noktası 200 olan , 100 °C’de iki mol suyunu kaybeden, suda ve alkolde çözünen, ilaçlarda, ahşap korumada, tekstil boyamada, çinko kromat sentezinde, laboratuvarlarda, sera...

çinko basitrasin

İng. zinc bacitracin

Sindirim sistemindeki mikroflorayı değiştirerek hayvanda canlı ağırlık artışı sağlayan büyümeyi uyarıcı yem katkı maddelerinden biri.

çinko beyazı

(Resim) Çinko oksitten elde edilen ak boya.


İng. chinese white, zinc white

Beyaz pigment olarak boya sanayiinde kullanılan çinko oksit ve kaolin karışımı. ZnO, boya sanayiinde kullanılan, zehirli beyaz toz halindeki çinko oksit...


"çinko" karakter analizi

  • çinko, 5 karakter ile yazılır.
  • ç harfi ile başlar, o harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'ç', 'i', 'n', 'k', 'o', şeklindedir.
  • çinko kelimesinin tersten yazılışı ' okniç' diziliminde gösterilir.

(i,k,n,o,ç) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

oynaksal çir
Fr. Arthropathie
Osmaniyeçatak

Bursa ili, Orhaneli ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

monofazik ilaç
İng. monophasic drug

Yirmi bir gün boyunca kullanılan hapların östrojen ve projestin dozunun sabit olması.

geçici konut
İng. temporary housing, emergency dwelling

Geçici ve olağanüstü bir durumun ortaya çıkardığı, barınma gere

etkin çoğa
İng. active population

Çalışan ya da üretken çoğa kesimi.

çinko - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
ç4
i1
n1
k1
o2
Toplam puan değeri9