büyülü gözdeğmelik

büyülü gözdeğmelik İng. magical amulet against evil eye

Üzerine bir takım büyülü sözler yazılmış olan kâğıt, mumlu kâğıt, bez, mumlu bez ya da madensel bir öğeden oluşan gözdeğmelik türü. bk. gözdeğmelik. krş. büyülü balad, büyülü bilmece.


büyülü gözdeğmelik ile benzer kelimeler

bitkisel gözdeğmelik

İng. amulet of plant against evil eye

Sarmısak, çöreotu, üzerlik, çitlembik, fasulye, bakla, börülce, İrlanda yoncası gibi bitkilerin bir ya da birkaçından yapılan ğözdeğmelik türü. bk. gözdeğmelik. krş. bitkisel muska.

dinsel gözdeğmelik

İng. religious amulet against evil eye

Üzerine birtakım dinsel sözler yazılı kâğıt, bez, mumlu bez ya da madensel bir öğeden oluşan gözdeğmelik türü. bk. gözdeğmelik. krş. yazılı muska.

gözdeğmelik

İng. amulet against evil eye

Halkın, kendisinde gözdeğmesine karşı doğal koruma gücü bulunduğuna ya da bir dizi işlemle bu gücü kazandığına inandığı nesneleri bir araya getirerek değişik biçimlerde kullandığı geleneksel koruma aracı. bk. yapımsal , bitkisel...

yapımsal gözdeğmelik

İng. manufactured amulet against evil eye

Kurbağa, kaplumbağa, yılan, kertenkele, yengeç gibi hayvanların heykelcikleriyle kırmızı renkli nesnelerden oluşan gözdeğmelik. bk. gözdeğmelik. krş. yapımsal muska.

büyülü

sf. 1. Kendisine büyü yapılmış (kimse). 2. Büyü gücü olan, sihirli, afsunlu, efsunlu, füsunlu, füsunkâr, efsunkâr, sihirkâr. 3. mec. Çok etkileyici: “Sen akşamlar kadar , sıcak / Rüyalarım kadar sade, güzeldin” -A. H. Tanpınar.


...

büyülü balad

İng. ballade of magic

Birçok büyülü işlemlerden oluşan cinli, perili, şeytanlı balad türü. bk. doğaüstü balad.

büyülü bilmece

İng. magical riddle

Yapıları, bazı doğa ve toplum olaylarının küçük birer benzetimi üzerine kurulan ve yılın belirli günlerinde bir takım doğa ve toplum olaylarının gerçekleşmesi ya da gerçekleşmemesi için sorularak yanıtlandırılan bilmece türü. (Bu tür bil...

büyülü dördül

İng. magie square

Her bir dizeçte, dikeçte ve köşegende bulunan terimlerin toplamı birbirine özdeş olan ve tümsayılardan oluşan dördül dizey.


"büyülü gözdeğmelik" karakter analizi

  • büyülü gözdeğmelik, 18 karakter ile yazılır.
  • b harfi ile başlar, k harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'b', 'ü', 'y', 'ü', 'l', 'ü', ' ', 'g', 'ö', 'z', 'd', 'e', 'ğ', 'm', 'e', 'l', 'i', 'k', şeklindedir.
  • büyülü gözdeğmelik kelimesinin tersten yazılışı ' kilemğedzög ülüyüb' diziliminde gösterilir.