büyü

büyü

a. 1. Tabiat kanunlarına aykırı sonuçlar elde etmek iddiasında olanların başvurdukları gizli işlem ve davranışlara verilen genel ad, afsun, efsun, sihir, füsun, bağı: “Akkız Ana, Hasan'a gönül vermenin bir büyü olduğunu, ne kadar anlatmışsa da kâr etmemiş.” -H. E. Adıvar. 2. mec. Karşı durulamaz güçlü etki: “Ondan tüten görünmez bir büyünün içinde titriyorum.” -Y. Z. Ortaç.


büyü

İri ve zehirli örümcek


büyü

Büyüğü


büyü

bk. böğ


büyü İng. magic

Birtakım doğaüstü güçler, gizemsel sözler, kutsal sayılan nesneler aracılığıyla insanları, doğayı, doğa yasalarını etkilemek, istenilen şeyleri elde etmek için büyücülerce belirli kurallara ve tekniklere uygun bir biçimde uygulanan verimsiz, boş eylem ve işlemler, a. bk. ak büyü, av büyüsü, benzetmeli büyü, birlikduygu büyüsü, edilgen büyü, etken büyü, kara büyü.


büyü İng. magic

Birtakım doğaüstü güçler, gizemsel sözler, kutsal sayılan nesneler aracılığıyla insanları, doğayı, doğa yasalarını etkilemek için büyücülerce belli kurallar ve uygulamalara dayanarak yapılan verimsiz boş eylem ve işlemler. bk. benzerduyusal büyü, öykünümsel büyü, görüntüsel büyü, koruyucu büyü, yıkıcı büyü. krş. din, atasoy, kutyasak, tapıncak, şamancılık.


büyü İng. magic

1. İnsan ile çevresi arasında doğaüstü nitelikte bir ilişki bulunduğu inancına dayalı ilkel din biçimlerinden biri. 2. Belli sonuçları sağlamak ereğiyle doğaüstü sayılan güçleri ya da varlıkları etkilemek üzere yapılan bir dizi törensei uygulama.


büyü ile benzer kelimeler

ak büyü

İng. white magic

Sayrılık, yaralama, ölüm, kaza vb. doğal yıkımları önlemeyi amaçlayan, uygulama bakımından bireyin ve toplumun iyiliğine yönelen büyü türü.


İng. white magic

Sayrılık, yaralama, ölüm, kaza vb...

benzerduyusal büyü

İng. homeopathic magic

"Benzer benzeri etkiler" biçimindeki halk inancı ilkesinden kaynaklanan ve bir olayın, durumun, insanın, hayvanın vb. nin simgesel ya da gerçek benzetimini yaparak aslını etkilemeyi amaçlayan büyü türü. bk. büyü.

benzetmeli büyü

İng. imitative magic

Bir olayın, bir insanın, bir hayvanın, bir durumun, bir işlemin vb. simgesel ya da gerçek benzetimini yaparak aslını etkileme amacını güden büyü türü.

bir fit bin büyü yerine geçer

“bir kimseyi başkasına karşı kışkırtmak için ara bozacak bir söz, bin büyü kadar etkilidir” anlamında kullanılan bir söz.

bulaşkan büyü

İng. contagious magic

Bir bütünün parçalarıyla bir arada bulunduktan sonra, birbirlerinden ayrılan canlı ya da cansız nesnelerin birbirleriyle sürekli ilişki ve etkileşim altında bulunduklarını öngören büyü türü. krş. benzerduyusal büyü, öykünümsel büyü.

büyü bozmak

yapılmış bir büyüyü etkisiz duruma getirmek.

büyü bozulmak

1) yapılmış bir büyü etkisiz duruma getirilmek: “Öldük, ölümden bir şeyler umarak / Bir büyük boşlukta bozuldu büyü” -C. S. Tarancı. 2) mec. önceden hissedilen duygular hissedilmez olmak.

büyü dönemi

İng. magic stage

Çocuk gelişiminde bir nesneyi düşlemenin, onu yaratmak sanıldığı dönem.


"büyü" karakter analizi

  • büyü, 4 karakter ile yazılır.
  • b harfi ile başlar, ü harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'b', 'ü', 'y', 'ü', şeklindedir.
  • büyü kelimesinin tersten yazılışı ' üyüb' diziliminde gösterilir.

(b,y,ü) harflerinden ile oluşan bazı kelimeler

yüzbez

Utanma.

yüzbeyüz
T. yüz + Far. -be + T. yüz

zf. (yü'zbeyüz) Yüz yüze.

sübye
Rum.

a. (sü'bye) 1. hay. b. Mürekkep balığı. 2. Badem içi, ezilmiş sarımsak, kavun

sübyancılık
, -ğı

a. Sübyancı olma durumu, pedofili.

Newbery ödülü
İng. newbery award

İngiliz çocuk yazarı John Newbery adına düzenlenen ve her yıl Amerika'da yayımlanmış en

büyü - Scrabble puan değerleri

HarfPuan
b3
ü3
y3
ü3
Toplam puan değeri12