boğazına bir yumruk tıkanmak (veya gelip oturmak)

boğazına bir yumruk tıkanmak (veya gelip oturmak)

konuşamaz olmak, sesi çıkmamak: “Babasının adı anılınca Ferit'in boğazına bir yumruk tıkandı.” -A. İlhan.


boğazına bir yumruk tıkanmak (veya gelip oturmak) ile benzer kelimeler

yüreği boğazına tıkanmak

sıkılmak, üzülmek, dertlenmek: “Yüreğim boğazıma tıkanmış bir hâlde, bu basit, bu aşağılık konuşmaları dinliyorum.” -Y. K. Karaosmanoğlu.

yan gelip oturmak (veya yatmak)

yan gelmek: “El âlem kaloriferli konaklarda yan gelip otururken sen işte böyle tir tir titrersin.” -Y. K. Karaosmanoğlu. “Eloğlu erkenden ayaktadır. Bunca uygarlık yan gelip yatmakla elde edilmemiştir.” -H. Taner.

göğsü daralmak (veya tıkanmak)

1) güçlükle nefes almak; 2) mec. içi sıkılmak: “Öteden beri yola yüzü yoktu. Hele yokuşları karşıdan gördüğü vakit göğsü tıkanırdı.” -R. N. Güntekin.

yüreği sıkışmak (veya tıkanmak)

1) kalp atışları düzensiz olmak, sıkıntı duymak; 2) mec. bir meseleden dolayı aşırı üzülmek.

dek oturmak, (tek oturmak)

Rahat durmak, dek durmak

durmak oturmak, (durup oturmak)

Düşüp kalkmak, ülfet etmek

(birine bir şey) vız gelip tırıs gitmek

tkz. önemsememek, aldırış etmemek: “Bu ölümle Ahmet, dünya yüzünde sahibi olunacak şeyin yalnız bir kadın olabileceğini, ötesinin ise yalan, haksız olduğunu ve kendisine kadından gayrı bir şeye sahip olmanın vız gelip tırıs gittiğinin farkına varmıştı.” -S. F. A...

canı ağzına (veya boğazına) gelmek

1) büyük bir tehlike karşısında ölecekmiş gibi bir korkuya kapılmak: “Bunlardan biri elimden kayarak ayağım üstüne şiddetle düşüverdi, az kalsın canım ağzıma gelecekti.” -Y. K. Karaosmanoğlu. 2) aşırı duygulanmak, çok heyecanlanmak: “Bitip tükenmek bilmeyen bir tablo...


"boğazına bir yumruk tıkanmak (veya gelip oturmak)" karakter analizi

  • boğazına bir yumruk tıkanmak (veya gelip oturmak), 49 karakter ile yazılır.
  • b harfi ile başlar, ) harfi ile biter.

Karakter dağılımı

  • 'b', 'o', 'ğ', 'a', 'z', 'ı', 'n', 'a', ' ', 'b', 'i', 'r', ' ', 'y', 'u', 'm', 'r', 'u', 'k', ' ', 't', 'ı', 'k', 'a', 'n', 'm', 'a', 'k', ' ', '(', 'v', 'e', 'y', 'a', ' ', 'g', 'e', 'l', 'i', 'p', ' ', 'o', 't', 'u', 'r', 'm', 'a', 'k', ')', şeklindedir.
  • boğazına bir yumruk tıkanmak (veya gelip oturmak) kelimesinin tersten yazılışı ' )kamruto pileg ayev( kamnakıt kurmuy rib anızağob' diziliminde gösterilir.